Monday, February 18, 2008

TAJ MAHAL, AGRA, INDIATaj Mahal adalah sebuah istana dan makam yang dibina bagi mengenang kisah cinta abadi diantara Shah Jahan dan isterinya Mumtaz Mahal. Ia mula dibina pada tahun 1631 Masihi dan mengambil masa 22 tahun untuk disiapkan. Ciri-ciri penting yang dapat dilihat disini ialah keunikan senibina, bahan-bahan binaan yang unik, batu-batu berharga yang dipasang untuk mencantikkan kemasannya serta keindahan taman yang dibina dihadapan bangunan tersebut.

The ‘Taj Mahal’ is a mausoleum built by Mughal Emperor Shah Jahan in memory of his wife, Mumtaz Mahal, in 1631 illustrating his love to his wife. The main mausoleum completed in 1648 and the surrounding buildings and garden in 1653. The ‘Taj Mahal’ incorporates Persian and earlier Mughal architecture. Shah Jahan promoted the use of white marble inlaid with semi precious stones. The garden of Taj Mahal is considered as the Garden Of The World due to splendid and beautiful landscape.

No comments:

Perihal Taman Tamadun Islam.

Taman Tamadun Islam adalah sebuah Taman Tema yang memaparkan keunikan koleksi monumen-monumen hasil senibina Islam yang tersohor dari seluruh pelusuk dunia. Disamping itu ia juga dirancang dengan pelbagai kemudahan dan tarikan bagi setiap lapisan umur dengan tema utama “education dan entertainment”.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

BEST OF THE BEST

COMMENTS