Monday, February 18, 2008

AGADEZ MOSQUE, NIGERMasjid ini terletak di daerah Air Massif di tengahtengah Negara Niger. Ia dibina dalam kurun ke-16 semasa zaman Agadez. Dari segi bahan binaan masjid ini agak unik kerana diperbuat dari kayu dan lumpur, sebagaimana bangunan tradisional di Benua Afrika. Bahan binaan ini masih kekal sehingga kini. Kalau bukan kerana kebijaksanaan masyarakat lampau yang telah memikirkan cara bagaimana ia perlu diselenggara, masjid ini mungkin telah runtuh atau tidak boleh digunakan lagi. Perancah kayu yang dipasang di keliling menara membolehkan ianya diselenggara apabila perlu. Cara itu masih digunakan sehingga kini.

This mosque is located in Air Massif District Mid Niger. It was built in th 16th century during the Agadez period. The mosque was built from wood and sluth as all traditional buildings in Centre Africa.

No comments:

Perihal Taman Tamadun Islam.

Taman Tamadun Islam adalah sebuah Taman Tema yang memaparkan keunikan koleksi monumen-monumen hasil senibina Islam yang tersohor dari seluruh pelusuk dunia. Disamping itu ia juga dirancang dengan pelbagai kemudahan dan tarikan bagi setiap lapisan umur dengan tema utama “education dan entertainment”.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

BEST OF THE BEST

COMMENTS