Monday, February 18, 2008

SULTAN OMAR ALI MOSQUE, BRUNEIMasjid ini dibina pada tahun 1958 Masihi berhampiran Sungai Brunei. Ia telah dinamakan bersempena nama Sultan Brunei yang ke-28. Masjid ini dibina mengunakan bahan-bahan binaan terbaik di dunia seperti marmar dari Itali, granit dari China dan lampu hiasan dan cermin bercorak dari England. Kubah utamanya pula dipercayai diperbuat daripada emas tulen. Ia menjadikan masjid ini antara masjid tercantik di dunia.


The mosque was built in 1958 A.D near Brunei River. It was named after the 28th Sultan of Brunei. The best building materials were used e.g marble from Italy, granite from China and chandeliers and glasses from England. It is one of the most beautiful mosque in the world

No comments:

Perihal Taman Tamadun Islam.

Taman Tamadun Islam adalah sebuah Taman Tema yang memaparkan keunikan koleksi monumen-monumen hasil senibina Islam yang tersohor dari seluruh pelusuk dunia. Disamping itu ia juga dirancang dengan pelbagai kemudahan dan tarikan bagi setiap lapisan umur dengan tema utama “education dan entertainment”.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

BEST OF THE BEST

COMMENTS